США відпрацювали «прогулянку слона»

В небо одночасно підняли ледь не половину всіх стелс-бомбардувальників B-2.

У США на авіабазі Уайтмен (Whiteman) у Міссурі пройшли навчання Spirit Vigilance з одночасним зльотом стелс-бомбардувальників B-2. Таке тренування у США називається "прогулянка слона" й передбачає тренування зльоту машин з мінімальними інтервалами, що вкрай необхідно в умовах виводу літаків з під удара чи навпаки - несподіваної атаки противника.

Водночас загальна кількість B-2, яка знаходиться на озброєнні повітряних сил США складає 20 одиниць (+1 прототип), тобто одночасно у небо було піднято 40% всіх бомбардувальників цього типу. Більше того, як пише The Drive - Warzone, Пентагон тримає у розгорнутому стані не більше 11-12 машин, тобто зліт одразу восьми B-2 - доволі нерядова ситуація.

Таке тренування полягає не скільки у відпрацюванні навичок пілотів, а у відточенны майстерності наземного персоналу, який має у короткий строк підготувати значну кількість машин до одночасного вильоту.

B-2 Spirit залишається найдорожчим літаком в історії. Вартість його розробки оцінена у 44,75 млрд доларів, вартість одного літака, у цінах 90-х років, складає понад 2 млрд доларів, а вартість льотної години оцінена на рівні 135 тисяч доларів у цінах 2010-х років. Один такий літак може підняти до 23 тонн озброєння, зокрема до 80 500-фунтових високоточних JDAM, 16 термоядерних B61 або B83, чи офіційно не оголошену кількість далекобійних крилатих ракет AGM-154 JSOWта AGM-158 JASSM.

Джерело: DEFENSE EXPRESS

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.