Про облаштування велосмуг на деяких вулицях Краматорська

У зв’язку із дуже жвавим та, навіть, агресивним обговоренням у мережі та у реалі теми з облаштування велосмуг на деяких вулицях Краматорська, вважаю за потрібне трохи прояснити ситуацію.

Ще три роки тому Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України затвердило нові будівельні норми ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів». Відповідно до п. 5.1 зазначеного ДБНу, для міста, з кількістю населення 50 – 500 тис., мінімальна ширина смуги руху на магістральних вулицях становить 3,0 м, на житлових – 2.75 м. Максимальна ширина смуги руху не повинна перевищувати 3.75 м.

Це створило певні проблеми перед багатьма містами. Більшість доріг, що будувались та реконструювались в часи СРСР та у 1990-х, мають ширину проїзної частини біля 10 метрів. Тому при виконанні будь-яких проектних робіт з цією зайвою шириною потрібно щось робити. При цьому, відповідно до п. 5.3.8 того ж ДБНу, на вулицях слід влаштовувати велосипедні доріжки та велосипедні смуги.

У 2020 році було виконано проектні роботи по створенню комплексної схеми дорожнього руху (КСОДР) в місті Краматорськ. Під час проектування було враховано згадані норми ДБНу. А по іншому й неможна… Проект не пройде усі необхідні погодження, якщо не буде відповідати чинним нормам та стандартам. При цьому, проект організації дорожнього руху не може містити норм щодо проведення реконструкції або нового будівництва. Тобто створення відокремлених велосипедних доріжок не може бути передбачено в рамках такого проекту.

Тому, для приведення схеми організації дорожнього руху у складі КСОДРу, було запроектовано впровадження велосипедних смуг та вело-пішохідних доріжок на вулицях міста. Повторюю: це зроблено не тому, що так захотіли проектанти, велосипедисти, виконком міської ради чи поліція. Це зроблено тому, що в Україні діють такі норми та стандарти. Їх не можна порушувати…

Усе зазначене вище стосується, в тому числі, вулиці Дружби та вулиці Ярослава Мудрого.

Так, це все треба вдосконалювати у майбутньому. Нагальна проблема – транспортні розв’язки (перехрестя). Ширини проїзної частини не вистачає для того, щоб направляти транспорт трьома смугами в зоні перехрестя. Тому це створює певні проблеми. А саме – деяке накопичення транспорту у випадку, якщо хтось виконує поворот ліворуч. Це потрібно вирішувати. Але «малою кров’ю» тут не обійдешся. Необхідно змінювати геометрію перехресть. Сподіваюсь, що це колись буде виконано.

Нам усім потрібно набратися терплячості. Норми змінюються, ми йдемо у Європу. Так, при цьому набиваємо гулі. Але не існує готового правильного алгоритму, як радянську інфраструктуру вмить перетворити на сучасну… Для Міністерства на папері це було легко. А на місцях – це дуже непросто.

Антон Малюский, старший інспектор відділення безпеки дорожнього руху батальйону патрульної поліції в містах Краматорськ та Слов'янськ 

Комментарии

+5 # Володимир 24.09.2021 09:10
Антон Малюский, светофор от детской больницы перенести за ул. Героев Украины, вам тоже надо подсказывать? Как перейти ул. Дружбы с Героев Украины в сквер? И объясните нам как на ул Дружбы припарковать автомобиль? Прикрыться законом дурным не трудно, да и зачем эта разметка нужна в зиму?
+9 # Александр 24.09.2021 03:24
Почему не расширить тротуар и не сделать на нём ведодорожку, как на курченко?

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.