Як своїми руками створити бетонну клумбу для квітів

Як тип квітника, клумба дає великий простір фантазії, тому що дозволяє використовувати різні геометричні форми і експериментувати з оздоблювальними матеріалами.

Квіткову клумбу можна оформити у вигляді складного багатокутника або надати форму простого кола. Розміри можуть варіюватися від сімдесяти сантиметрів в діаметрі до декількох метрів. У будь-якому випадку правильно оформлений квітник буде володіти високою декоративністю. Бетонні клумби для квітів https://1beton.in.ua/vyroby/3-betonni-klumbi.html дозволяють реалізувати різні задуми проектувальника, так як бетон володіє пластичністю, завдяки якій відтворюють складні форми, а також цей матеріал не схильний до гниття і негативного впливу навколишнього середовища. Квітники з бетону прикрашають сади, парки, сквери і вулиці в різних країнах світу.

Піднята клумба

Щоб зробити ділянку більш цікавим, часто використовують такий дизайнерський прийом, як розташування рослин на різних рівнях. Одним з кращих варіантів для підняття рослин над рівнем землі є висока клумба.

Борти квітника роблять з різних матеріалів – цегли, дерева, каменю. Можна вилити стінки конструкції з бетону, пофарбованого спеціальними пігментами в потрібний колір, або використовувати простий бетон, а потім його задекорувати. У будь-якому випадку, підбирати потрібно такий матеріал, який буде відповідати навколишньому середовищу і враховувати, як оформлені стіни будинку та інших будівель на ділянці.

Наприклад, якщо будинок цегляний, можна зробити клумбу з цегли, а біля дерев'яного будинку буде добре виглядати квітник, оформлений колодами.

Для піднятих клумб великого розміру необхідно виготовляти фундамент. Втім, не варто розбивати квітник величезних розмірів – буде зручніше доглядати за рослинами, якщо можна легко дотягнутися до середини.

Плюси бетонного квітника

  • Просте застосування бетону для того, щоб змінити рівень поверхні;
  • Довговічність і стійкість до механічних впливів і вологості;
  • Рівновага між бетонними поверхнями і посадками демонструє різні текстури і пом'якшує жорсткі лінії і межі;
  • Можливість незвичайного використання виробів з бетону в якості елементів саду;
  • Додає декоративності використання різних типів поверхні (від складної нерівної до однорідної гладкої).

Як і будь-який інший матеріал, бетон має також свої недоліки. В даному випадку це-швидкий нагрів, особливо під прямими сонячними променями. В результаті можливе пересихання грунту і перегрів рослин. Позбутися від такої проблеми можна, виконавши достатню кількість отворів в дні бетонної ємності, або виготовляючи бетонні конструкції великого розміру, що буде перешкоджати перегріву грунту.

Готові бетонні форми для квітників

У продажу є форми з бетону, які встановлюють на землі або вкопують в неї для висаджування рослин. Такі вироби досить міцні, вони мають форму вази, чаші, різних геометричних фігур. Краще не закопувати їх в землю, а фарбувати.

Бетонні форми для саду стійкі до атмосферних опадів, витримують перепади температури і добре переносять обробку дезінфікуючими розчинами (їх застосовують восени, після відцвітання рослин).

Бетонні блоки

Декоративні бетонні блоки, використовувані при оформленні клумб, призначені для спорудження опорних стін сухої кладки. У деяких блоках пророблені спеціальні отвори для сполучних стрижнів, а інші моделі потрібно трамбувати. У будь-якому випадку працювати з цим матеріалом простіше, ніж, наприклад, з каменем, так як блоки мають рівні краї і легко збираються в конструкцію.

Бетонні труби

В якості контейнера для рослин може бути використаний будь-який стійкий до атмосферних впливів матеріал з хорошим дренажем. Чудово підходять для цієї мети бетонні дренажні труби, встановлені вертикально. Їх можна розставити поодинці, висадивши в кожну кущик або деревце, або згрупувати, створивши композицію з багаторічних рослин.

klumba2

Саморобні бетонні клумби

Експерти сайту 1beton.in.ua говорять, що клумби з цементу, зроблені своїми руками, дозволяють втілити різні ідеї по створенню красивих вазонів та інших ємностей для вирощування рослин. Таким чином можна створити як великі стаціонарні квітники, так і переносні вази різних форм і невеликі квіткові горщики.

Форми для виготовлення бетонних квітників

  • Покупні пластикові або силіконові форми для виготовлення бетонних вазонів представлені в широкому асортименті, з їх допомогою можна виготовити незвичайні зручні квіткарки. Процес виготовлення нескладний-форму збирають, змащують маслом, щоб згодом легко витягти виріб, і заливають бетонним розчином. Через дві доби бетон твердне і форму знімають. Однак такі вироби недешеві і купувати їх має сенс в разі, якщо передбачається виготовити кілька вазонів.
  • Заощадити кошти дозволить виготовлення квіткарок з підручних засобів. Як форм можна використовувати пластикові або силіконові миски, тази та інші ємності. Зсередини їх змащують маслом, а в центр встановлюють відерце, наповнене камінням, щоб при заповненні форми бетоном воно не спливло. Через 48 годин після заповнення ємності рідким бетоном відбувається затвердіння бетонної суміші. Потім дістають відро і знімають форму. Готовий виріб можна пофарбувати, обробити мозаїкою, або залишити в первозданному вигляді. Для декору бетонної клумби використовують також плитку, гальку, декоративне скло, штучний камінь та інші матеріали.

Стаціонарні клумби

Проект квітника

Так як квіткова клумба буде прикрашати ділянку не один рік, до питання розміщення квітника зазвичай підходять серйозно. Спочатку вибирають місце для майбутньої конструкції. Найчастіше квітники розміщують в парадних зонах (при вході на ділянку, в палісаднику, на перетині доріжок). Втім, будь-яка, навіть невелика клумба прикрасить ділянку і привнесе частинку радості і яскравих фарб. Для озеленення зазвичай поєднують багаторічні та однорічні рослини одного або декількох видів. Щоб надати клумбі чітку форму, рекомендується по краях висаджувати рослини щільно, а в центрі – рідше.

klumba3

Місце для майбутнього квітника бажано виділити сонячне і захищене від вітру.

Уже під час проектування клумби потрібно уявити, як вона буде виглядати в різну пору року, під час цвітіння клумбових рослин і в період їх в'янення. В ідеалі планують клумбу і підбирають рослини так, щоб квітник добре виглядав і ранньою весною при появі перших пагонів і під час буйного цвітіння. Навіть з настанням зими клумба, створена своїми руками, повинна виглядати акуратно.

Спочатку потрібно відобразити проект квітника на папері. Намалювати конструкцію певної форми і розміру, визначити, де буде висаджено кожну рослину і скільки місця йому необхідно виділити.

Розмітка клумби

Коли форма і розмір квітника вже розпланований, обриси майбутньої клумби переносять на землю. Спочатку викреслюють зовнішні контури, потім, відступивши приблизно 20 см всередину, проводять ще одну лінію, яка буде відповідати внутрішньому об'єму квітника. Товщина стінок не повинна бути менше п'ятнадцяти сантиметрів, щоб конструкція була міцною і стійкою. Далі по розмітці викопують канавку глибиною 15 см, дно і боки траншеї ретельно утрамбовують.

Виготовлення каркаса

У місцях заокруглень або кутів необхідно забити кілочки довжиною близько тридцяти сантиметрів, до яких приєднують шурупами листи ДСП або ДВП, згинаючи їх відповідно до контуру. Щоб надати квітнику хвилясту форму, замість деревних плит використовують хвилястий пластик. Із зовнішнього боку встановлюють розпірки для закріплення конструкції.

Приготування і заливка бетону

Для приготування якісного бетонного розчину необхідно дотримати певні пропорції. Чотири частини піску ретельно замішують з однією частиною цементу, після чого додають воду і ретельно перемішують розчин. Після того, як суміш стане нагадувати по консистенції сметану, туди додають чотири частини щебеню, перемішують, при необхідності доповнюючи водою, щоб зберегти плинність розчину.

Готову суміш акуратно і рівномірно заливаємо в підготовлений каркас до необхідної висоти. Потрібно враховувати, що заливати бетон при температурі нижче -5°C небажано, як і в дуже сиру погоду. У жарку пору необхідно попередньо зволожити грунт, щоб волога з бетону не пішла в пересушену землю.

Коли бетон схопиться, каркас слід розібрати. Наступний етап - наповнення клумби земельною сумішшю і висаджування рослин.

Рослини для бетонного саду

Грубу структуру бетону добре доповнюють прості посадки. Красиво виглядатимуть рослини зі своєрідною листям, такі, як Новозеландський льон і хоста. Доповнять вигляд стійкі до бур'янів багаторічники і злаки. На тлі зелені ефектно виділяються яскраві плями пеларгонії, фуксії і рододендрона.

Для однієї клумби вибирають рослини з подібними умовами проживання. Необхідно також врахувати, що з часом квіти розростаються і можуть змінити форму, перетворившись в зарості або розвалений кущ. Деякі рослини можуть заглушати інші насадження.

Відразу продумайте колірні комбінації клумби. Можна пограти на контрасті, поєднуючи, наприклад, сині і жовті квіти, або підібрати саджанці однієї колірної гами (гармонійно сусідять рожеві і фіолетові квіти). Цікавим буде поєднання сріблястого листя і білих квітів. Психофізіологи стверджують, що колір більше інших сенсорних факторів впливає на психіку людини. Тому важливо, щоб люди насолоджувалися видом квітучої клумби і відчували позитивні емоції.

Автор - Володимир Миколайович

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.