В Україні розробили нові ручні гранати

На підприємстві «СпецОборонМаш» (ДК «Укроборонпром») стверджують, що нова зброя буде відповідати вимогам НАТО.

Як повідомили агентству Defense Express, розробка цілого сімейства нових ручних гранат — це ініціативна робота, яка здійснюється за власні кошти підприємства з урахуванням потенційних потреб Збройних Сил та експортних замовників, - передає "Національний Промисловий Портал".

granata2

Один зі зразків нового сімейства – ручна граната, яка має пластиковий корпус. На підприємстві розроблено устаткування як для виготовлення пластикових корпусів, так і для їхнього спорядження вибуховою речовиною.

Також розроблена технологія вкраплення кулькоподібних металевих уламків у корпус гранати для збільшення враження при підриві.

Загалом досягнуто показники по формуванню понад 1000 уламків при підриві гранати. Зараз спільно з фахівцями університету “Київська Політехніка” проводяться роботи щодо забезпечення найбільш ефективного для враження цілей напряму та форми розльоту уламків при підриві.

Граната розглядається як універсальна. Тобто вона має бути придатна для виконання завдань як у наступі, так і в обороні. Після завершення циклу заводських випробувань і отримання необхідних даних щодо можливостей такої гранати, розробка буде представлення на розгляд Збройних сил – для формування плану подальших дій.

Це передбачатиме або проведення визначальних відомчих випробувань, або написання відповідного тактико-технічного завдання, якому має відповідати новий зразок озброєнь.

Розробка гранат – новий напрям для підприємства, але на цьому шляху вже є помітні успіхи.

Так, у лютому 2020 році на озброєння Збройних Сил України були прийняті ручні термобаричні гранати РГТ-27С та РГТ-27С2. Вони призначені для комбінованого ураження живої сили противника в укриттях різного типу, на відкритій місцевості, а також для виведення з ладу автомобільної та легкоброньованої техніки.

granata3

Термобаричні гранати РГТ-27С та РГТ-27С2

Їх розробником є приватне підприємство НПФ “Адрон” (на відео про гранати — з другої хвилини), а виробником — державне підприємство “СпецОборонМаш”.

Під час вибуху граната створює на чотири секунди вогняну хмару об‘ємом 13 м³, де температура сягає 2500-3000°C, що дозволяє не лише знищувати живу силу, але і виводити з ладу легкоброньовану техніку. Вона випускається з циліндричною та прямокутною формою корпусу (плаский прямокутний варіант гранати дозволяє встановити її на об’єкті ураження за допомогою магніту чи клейкого елементу).

granata4

Під час вибуху термобарична граната створює вогняну хмару об‘ємом 13 м³, де температура сягає 2500-3000°C

Державне підприємство “СпецОборонМаш” розраховує, що ручні термобаричні гранати РГТ-27С та РГТ-27С2 будуть закуповуватися Збройними Силами в рамках замовлень по ДОЗ-2020.

granata5

granata6

Зараз виготовляється чергова партія для відпрацювання навичків застосування гранат типу РГТ-27С та РГТ-27С2 особовим складом Збройних сил.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.