Копчене м’ясо: особливості приготування та якості

З давніх-давен люди почали коптити м'ясо свійських та диких тварин. Але любов до вживання цих продуктів у споживачів не зникла і сьогодні.

Багато хто оцінив їх доступність у будь-яку пору року, тривалий термін зберігання та аромат, що викликає апетит. Копчення не є складною процедурою в кулінарії, але для даної консервації необхідно мати невелику коптильню.

Продукт обробляється димом для досягнення потрібних смакових якостей, але й для антибактеріального та антиокислювального ефекту. В результаті копчене м'ясо отримує приємний ароматний смак та золотисто-коричневий колір.

Різновиди продукції

Коптити можна всі частини туші свинини, баранини, яловичини, а саме:

  • ● окіст;
  • ● лопатку;
  • ● корейку;
  • ● реберні частини.

Також широко поширене приготування курячих тушок, ковбаси, сала та рулетів.

Якість, смак і аромат продуктів залежать від деревини. Найкраще використовувати тирсу плодових дерев, таких як груша, вишня, абрикос або яблуко. Також можна коптити під димом деревини осики, дуба, вільхи та бука. А ось хвойні породи для цього непридатні.

Незабутній аромат і насичений колір отримає м'ясо, що оброблювалось в диму ялівцю. Застосовувати дрова та тирсу для копчення необхідно середнього просушування.

Як готують за допомогою диму

Гаряче копчення є швидким способом приготування м'яса. Перед обробкою продукт натирається сіллю та спеціями, ставиться у холодне місце мінімум на 4 год, а потім у коптильню. Там він обробляється димом при температурі 30–50 °C протягом 12–48 год. М’ясо ретельно просочується жиром і не зневоднюється.

Холодне копчення триває від двох до семи діб. М'ясо обдається димом при температурі до 25 градусів. При даному виді копчення продукти зневоднюються, але зберігають жирову частку.

Копчене м'ясо в кулінарії використовується як самостійна страва у вигляді нарізок. Також застосовується як компонент у приготуванні солянки, різноманітних супів, пирогів, салатів та закусок.

Корисні якості

Серед них треба відмітити:

  1. 1. Багатий вітамінно-мінеральний склад. Через велику кількість білка м'ясо відноситься до категорії важливих продуктів харчування для нормальної життєдіяльності організму.
  2. 2. Харчову цінність. Періодичне вживання відновлює енергетичний баланс організму, надає сил, підіймає емоційний стан у позитивний бік та навіть запобігає розвитку депресії.
  3. 3. Смакові якості. Хто б що не казав, а копчена грудинка чи окіст — це дуже смачно.

Однак в процесі такого приготування м'ясо набирає в себе багато канцерогенів. Тому вживання даного продукту рекомендується звести до мінімуму, зробивши його смачним доповненням до святкового столу або трапези у вихідний день.. Також існують медичні протипоказання.

Джерело: сайт dymne.com.ua

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.