Суд у Гаазі виніс вирок у справі про збитий «Боїнг» рейсу МН17

Гіркіна, Дубінського і Харченка засуджено до довічного ув'язнення.

Окружний суд Гааги зробив висновок, що "Боїнг" рейсу МН17 у липні 2014 року був збитий ракетою "Бук", пущеною з району Первомайського поблизу міста Сніжне на сході України. Відповідне рішення суд оголосив 17 листопада, пише "BBC News. Русская служба" з посиланням на кореспондента видання Ольгу Івшину, яка перебуває у залі суду.

"Окружний суд Гааги зачитує своє рішення у справі про аварію "Боїнга" 17 липня 2014 року, – сказано в повідомленні. – Суд дійшов висновку, що "Боїнг" рейсу МН17 був збитий ракетою "Бук", пущеною з району Первомайського поблизу міста Сніжне на сході України (ця територія на той момент перебувала під контролем сил самопроголошеної "ДНР")".

kukla 1

Наголошується, що суд вважає, що на момент аварії літака росія мала ефективний контроль над керівниками та прихильниками самопроголошеної "ДНР" на сході України.

"Суд вважає, що росія з середини травня забезпечувала підготовку військових "ДНР", постачання зброї та продовольства, здійснювала серйозний вплив на політиків "ДНР", координувала військові акції сепаратистів і сама робила військові дії на сході України", – сказано в повідомленні.

boing1

Окружний суд засудив заочно до довічного ув'язнення громадян росії Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) та Сергія Дубінського, а також громадянина України Леоніда Харченка. Про це повідомляє ВВС.

"Окружний суд Гааги визнав винними двох росіян та одного українця в аварії малайзійського "Боїнга" в небі над Донбасом у липні 2014 року. На його борту перебували 298 людей, всі вони загинули, – сказано в повідомленні. – Суд визнав провину Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубінського та Леоніда Харченка доведеною".

Четвертого обвинуваченого, Олега Пулатова (станом на літо 2014 року – підполковника запасу ВДВ росії), суд визнав невинним.

mh1

Наголошується, що суд визнав переконливими докази того, що літак був збитий ракетою "Бука", пущеною з населеного пункту Первомайський поблизу Сніжного, що підтверджується безліччю досліджень та свідчень.

"Недоліки, на які вказував захист, були незначними, і їх недостатньо для того, щоб вважати розслідування необ'єктивним. Матеріали російської сторони, навпаки, були непереконливими і часто були підробкою", – сказано в повідомленні.

Наголошується, що докази захисту про те, що суд не може ухвалити неупереджений вирок, оскільки головним джерелом інформації була СБУ, суд відкинув.

Уточнюється, що суд у справі про катастрофу літака, що прямував з Амстердама до Куала-Лумпуру, проходив у Нідерландах, оскільки дві третини загиблих пасажирів рейсу МН17 були громадянами цієї країни.  

boing

Слухання у справі тривали два з половиною роки, вони розпочалися 9 березня 2020 року. Обвинувачення були висунуті за двома статтями Кримінального кодексу Нідерландів – за те, що вони спричинили аварії рейсу МН17, внаслідок якої загинули 298 пасажирів (ст.168), а також за вбивство 298 пасажирів рейсу МН17 (ст.289).

ПО ТЕМІ:  Американский суд признал Гиркина виновным в уничтожении пассажирского "Боинга"

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.