Путін вирішив притягнути до Білорусі тактичну ядерну зброю

Сховище для неї можуть збудувати в "Мачулищах".

Путін заявив своїм пропагандонам, що до 1 липня 2023 року на білоруській території з’явиться сховище ядерної зброї, як начебто "відповідь" на передачу ЗСУ снарядів зі збідненим ураном. При цьому росіяни начебто модернізували 10 літаків білоруських ВПС як носії атомної зброї, і ці всі кроки начебто не порушують умови угоди про СНО, яку Кремль то виконує, то ні.

Путін також зазначив, що Білорусь "давно просила розмістити у себе на території російську ядерну зброю" і додав, що "Москва робить те, чим Сполучені Штати займаються вже десять років".

Логічно припустити, що Путін та Лукашенко для зберігання ядерної зброї на білоруській території можуть використати один із "профільних" об’єктів часів СРСР., - пише DEFENSE EXPRESS.

У відкритому доступі є інформація про як мінімум три об’єкти в Білорусі, що за часів СРСР мали статус "центральної бази зберігання" ("ЦБХ") ядерної зброї, та підпорядковувались 12-ому Головному управлінню Міноборони в Москві – "Гомель-30", та аналогічні "ЦБХ" біля аеродрому в Барановичах та при "Мачулищах".

Якщо рашисти таки зведуть на білоруській території нове "ЦБХ", підпорядковане вже 12-тому ГУ Міноборони РФ, то цей об’єкт потрібно буде "наповнити" ядерними боєзарядами, і цей процес буде помітний. Що в свою чергу може використати Путін для чергового витка "ядерного шантажу", особливо на тлі успіхів ЗСУ.

Але якщо кремлівський диктатор на це піде, то навряд чи варто чекати на передачу ракет Tomahawk Україні. Скоріше варто чекати на те, що в Білому Домі згадають про заявку від Польщі до приєднання до програми Nuclear Sharing, озвучену в жовтні 2022 року. Позитивна відповідь на яку означатиме, що Польща може стати шостою країною в Європі, де розміщуватимуть ядерну зброю США.

РЕАКЦІЯ

Міністерство закордонних справ України офіційно відреагувало на наміри РФ розмістити на території Білорусі тактичну ядерну зброю.

МЗС наголосило, що намір Росії розмістити на території Білорусі тактичну ядерну зброю є черговим провокаційним кроком злочинного путінського режиму, підриває основи Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, архітектуру ядерного роззброєння та систему міжнародної безпеки в цілому.

Україна звертається до білоруського суспільства із закликом не допустити реалізації злочинних намірів щодо розміщення на території Білорусі ядерної зброї всупереч її зобов'язанням за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, що ще більше перетворить цю країну на заручника Кремля і матиме катастрофічні наслідки для її майбутнього, наголосили в МЗС.

"Звертаємось до держав Групи семи та Європейського Союзу попередити білоруську владу про далекосяжні наслідки для Білорусі, у разі її згоди прийняти на своїй території тактичну ядерну зброю від Росії", - закликали в міністерстві.

Україна очікує на ефективні дії щодо протидії ядерному шантажу Кремля з боку Великої Британії, Китаю, США та Франції, у тому числі і як постійних членів Ради Безпеки ООН, які несуть особливу відповідальність за недопущення загроз агресії з використанням ядерної зброї.

"Вимагаємо негайно скликати із цією метою позачергове засідання Ради Безпеки ООН", - заявили в МЗС.

Україна закликала всіх членів світової спільноти довести до злочинного путінського режиму категоричну неприйнятність його чергових ядерних провокацій та вжити рішучих заходів з метою запобігання будь-якій можливості застосування державою-агресором ядерної зброї.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.