Не споживав, а заплатити мусиш

На Донеччині вводиться абонплата за воду.

Окрім плати за «накручені» на лічильнику кубометри, окремим рядком стоятиме абонплата за воду, - повідомляє АКМЦ. ЇЇ потрібно буде сплачувати, навіть якщо у квартирі давно ніхто не живе або жителі виїхали у відпустку та певний час не користувалися послугами свого водоканалу.

При цьому абонплату нараховуватимуть за кожну послугу: і за водопостачання, і за водовідведення. Абонентська плата вводиться з 1 січня. ЇЇ розмір вираховується водоканалом за певною методикою та буде варіюватися для різних споживачів.  

Хто скільки платитиме  

У Краматорському водоканалі повідомили, що з 01.01.2022 року буде здійснювати нарахування плати за абонентське обслуговування за індивідуальними договорами з населенням та підприємствами, організаціями, які знаходяться у цих будинках, а саме:

Без обслуговування та заміни вузлів комерційного обліку (будинковий прилад):

а) абонентська плата з водопостачання – 17,03 грн з ПДВ;

б) абонентська плата з водовідведення – 12,74 грн з ПДВ.

З обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку (будинковий прилад):

а) абонентська плата з водопостачання – 18,97 грн з ПДВ;

б) абонентська плата з водовідведення – 14,68 грн з ПДВ.

Тобто мешканцям багатоповерхівок, у яких встановлені лічильники води, нарахують абонплату у розмірі 33,65 грн на місяць. Ті хто споживає воду без лічильника, заплатить 29,77 грн.

КП «Маріупольводоканал» теж попередив клієнтів про нарахування на абонентське обслуговування у таких розмірах: для мешканців приватного сектору без лічильників – 24,66 грн на місяць, для мешканців приватного сектору з лічильниками, мешканців в багатоквартирних будинках – 30,876 грн на місяць.

Слов’янський водоканал ще наприкінці минулого року оприлюднив на своєму сайті повідомлення про встановлення абонплати. Її розмір для населення при наявності лічильника складатиме 26,49 грн.

Однак голова ВЦА Вадим Лях на одній з пресконференцій пообіцяв, що новий платіж поки що відтерміновується. Мовляв, з 1 січня у Слов’янську підвищилися тарифи на водопостачання та водовідведення (сумарно 45,42 грн/куб м), тож фінансове навантаження на населення й без того значне. Однак на який період слов’янці будуть позбавлені абонплати, очільник ВЦА не уточнив. Зауважив тільки, що неотримані водоканалом кошти будуть перекривати дотацією з місцевого бюджету.

Ми навели лише приклади трьох міст Донецької області. Щодо інших населених пунктів, то розмір абонплати за воду можна дізнатися на сайті місцевого водоканалу. Або дочекатися платіжки, яка незабаром надійде, та побачити нове нарахування.

abonplata

Абонплата за воду була завжди

Клієнти водоканалів завжди сплачували абонентську плату. Але вона була закладена в загальний тариф та не відокремлювалася окремим рядком. Абонентські нарахування потрібні підприємствам на утримання абонвідділів та на покриття витрат, пов’язаних з укладанням договорів, рознесенням квитанцій, нарахуванням платні, стягненням боргів через суди. Також йдеться і про обслуговування та заміну загальнобудинкових вузлів комерційного обліку води (у разі їх наявності в будівлі споживача).

Зараз абонплата за воду відокремлена від користування послугою. Тобто якщо абонент місяць не користувався послугою з централізованого водопостачання/водовідведення, то рахунок за неї прийде з нульовими показниками. Утім абонплату все одно прийдеться сплатити, її в платіжному документі виділять в окрему графу.

Абонплата за воду буде нараховуватись щомісячно, у фіксованому розмірі, з розрахунку на один особовий рахунок. Важливо, що на абонентську плату надається державна субсидія.

Що каже закон

Введення абонплати за користування послугами водопостачання та водовідведення було перебачено ще у 2020 році Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг». Пізніше були прийняті зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 07.09.2021 р. № 808, якими встановили граничний розмір плати за абонентське обслуговування.

Сума абонплати розраховується в залежності від прожиткового мінімуму в Україні, тому може змінюватись. Але існує межа для таких нарахувань: на 01.01.2022р. абонплата за воду не може перевищувати суму 35,19 грн на одного абонента на місяць.

Абонплата за воду здійснюється на підставі укладання індивідуального договору між виконавцем комунальної послуги та споживачем. Такі типові договори заздалегідь були розміщені на сайтах водоканалів. З юридичної точки зору такий документ є публічним договором приєднання. Тобто, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору споживач не прийняв рішення про вибір іншої моделі договірних відносин, то він вважається укладеним. Згідно цього договору й нараховується абонентська плата.

Комментарии

+5 # Охреневший. 06.02.2022 09:00
Конченные твари. Не знают за что еще можно деньги содрать.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.