У Генштабі України заявили про зростаючу загрозу атаки з боку Білорусі

Напрямок наступу може бути змінений на захід білорусько-українського кордону.

Генеральний штаб ЗСУ вважає, що загроза повторного наступу з території Білорусі зростає, але напрямок наступу може бути змінений на захід білорусько-українського кордону.

Про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов на брифінгу 20 жовтня

"Загроза відновлення Збройними силами Росії наступу на північному фронті зростає. Цього разу напрямок наступу може бути змінений на захід білорусько-українського кордону для перерізання основних логістичних артерій постачання озброєння та військової техніки Україні від країн- партнерів", - сказав  Олексій Громов.

Громов зазначив, що на території Білорусі тривають заходи з розгортання авіаційних та інших  підрозділів військ ЗС РФ.

Крім того, на території  Білорусі проводяться заходи для прихованої мобілізації. Також Білорусь продовжує надавати свою територію для запуску балістичних ракет та дронів.

За словами Громова, на аеродромах РБ стоять літаки МіГ-31, які можуть бути озброєні крилатими ракетами типу "Кинджал".

Представник Генштабу заявив, що Україна на це реагує – зокрема, постійно відслідковує ситуацію і вживає заходів для надійного прикриття кордонів на північному напрямку.

ДО РЕЧІ

Журналіст Андрій Цаплієнко  спрогнозував, чого Україні чекати найближчим часом, аналізуючи інформацію з різних джерел.

«Інтенсивне використання ударних БПЛА для тестування нашої ППО паралельно із прискореною відправкою „мобілізантів“ може свідчити про те, що Росія готує ще один потужний удар по українцях. Вона точно не збирається обмежитись масованим ударом 10 жовтня. Створення єдиного командування окупаційними силами під генерала Суровікіна, який керував знищенням з повітря сирійських міст, свідчить на користь того, що Росія обрала стратегію постійного терору цивільного населення з метою схиляння нас до поступок чи перемовин. Тож, ймовірно, нам треба бути готовими до чергового ракетного удару з кількох боків найближчим часом», — написав він.

Цаплієнко додав, що над Мінськом бачать літаки МіГ-31. Це літак, здатний нести гіперзвукові ракети Х-47М2 «Кинжал».

«16 жовтня на на аеродром у Мачулищах в Білорусі передислоковано 3 одиниці МІГ-31К (RF-92462, RF-92339 та RF-92333), які можуть запускати цей боєприпас на відстань до 2000 км. Одночасно, 16 жовтня, в Мачулищи з РФ прилетіли три військово-транспортні літаки Іл-76 РФ (RF-86902, RF-76722, RF-76724), які могли бути завантажені ракетами для МіГ-31К», — пише журналіст.

Він припускає, що противник оголосить першочерговою ціллю нового удару «знищення інфраструктури постачання західного озброєння», тож переважно робитиме ракетні пуски по цілях в західній частині України. Але, судячи з переміщення великої кількості «мобіків» до лінії зіткнення, удар буде комплексним.

«Зокрема, велика кількість „гарматного м’яса“ концентрується в населених пунктах Каланчак і Сокологірне. Може ворог й кинути цих „мобіків“ спочатку, аби зімітувати наступ на фронті, а потім завдаватиме ударів по критичній інфраструктурі. Значна кількість цивільних об’єктів серед російських цілей може пояснюватись і тим, що росіяни базуються на застарілих розвідданих. Вони йшли на Київ по паперових картах 70-их років. Зараз нічого не змінилося», — пише Цаплієнко.

За його прогнозом, вдарити росіяни спробують в найближчі дні.

Цаплієнко також повідомив, що близьки до кремля джерела повідомляють, що зараз Путін наполягає на необхідності наступу на двох додаткових напрямках, на Київ з боку Республіки Білорусь та на Харків з Бєлгородської області.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.