Перевірки переселенців повертаються: хто може втратити виплати

Передбачається проведення перевірок ВПО за фактичним місцем проживання.

З початку епідемії коронавірусу в Україні було припинено перевірку фактичного місця проживання переселенців, які отримували соціальні виплати. І хоча Кабінет міністрів подовжив карантин до кінця 2022 року, Міністерство соціальної політики вирішило відновити перевірки , які свого часу завдали чимало клопоту внутрішньо переміщеним особам, - пише видання "ОстроВ"

"Сьогодні у нас, як у держави, є обмежений ресурс. Ми користуємося кредитами від міжнародних партнерів для того, щоб покрити всі соціальні витрати і, відповідно, маємо дуже економно їх витрачати, і дуже скрупульозно ставитись до того, кому ми їх віддаємо, аби адресна допомога була тим людям, які її потребують", — заявила міністр соціальної політики України Оксана Жолнович .

За її словами, останнім часом почастішали випадки, коли люди приїжджають до іншого регіону, оформлюють статус ВПО та повертаються додому .

"Якщо ж він повернувся додому і продовжує отримувати таку допомогу, виплати будуть припинені і будуть здійснені заходи щодо повернення такої допомоги. Є механізми перевірки ВПО за місцем того задекларованого місця проживання, де він є ВПО", - наголосила міністр.

Правозахисники вже "б'ють на всі дзвони" і заявляють, що таке рішення уряду є незаконним. "ОстроВ" спробував розібратися в нюансах даних нововведень.

Щомісячні виплати

Відповідно до постанови КМУ від 20.03.2022 №332, внутрішньо переміщені особи мають право на щомісячну матеріальну підтримку від держави у розмірі:

- 2000 грн для дорослих,

- 3000 грн для дітей та осіб з інвалідністю.

За словами міністра соціальної політики України Оксани Жолнович, зараз український уряд виплачує допомогу близько трьом мільйонам переселенцям.

Уряд обіцяє виплачувати допомогу щомісяця на час дії військового стану в Україні та один місяць після його припинення/скасування.

Відкрити рахунок можна у будь-якому банку або використати вже існуючий.

Варто зазначити, що у березні та квітні зазначена допомога надавалася всім внутрішньо переміщеним особам.

Але починаючи з травня допомога надається лише внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися:

- з території, що знаходиться у районі проведення військових (бойових) дій;

- з території, що знаходиться у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);

Перелік територіальних громад, які розташовані в районі проведення військових (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затверджується Міністерством з реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій обласних військових адміністрацій.

Список не є фіксованим документом, він регулярно актуалізується.

Оформити статус ВПО, а також щомісячну грошову допомогу можна двома способами:

1) звернутися особисто до уповноваженої особи селищної, сільської, міської ради чи ЦНАП,

2) подати заявку через веб-портал або додаток " Дія ".

Щоправда, остання опція доступна лише для нових переселенців – тих, хто ще не оформлював статус ВПО.

Правозахисники назвали таке обмеження дискримінаційними та звернулися до уряду прибрати його. Однак досі цей недолік не усунуто.

Цю проблему могло б вирішити запровадження Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (ЄІССС), яка запрацювала в Україні 1 жовтня.

" Це дозволяє централізувати призначення, нарахування та виплати ВПО, що значно прискорить отримання допомоги та вирішення проблемних питань переселенців", - стверджують у Мінсоцполітики.

Таким чином, кожен переселенець зможе отримувати послуги за місцем свого фактичного перебування.

"Органи соцзахисту надаватимуть послуги незалежно від того, яка адреса вказана у людини в документах. Наприклад, коли людина переїхала з міста Харків, отримала довідку ВПО у Львові, а потім перемістилася до Тернополя, то всі питання вона зможе вирішити у фактичному місці перебування. В умовах повномасштабної війни ми маємо максимально убезпечити наших людей та спростити для них надання послуг", – пояснила віце-прем'єр-міністр України Ірина Верещук.

Так, внутрішні переселенці у будь-якому регіональному управлінні соціального захисту зможуть:

- швидко змінити у довідці ВПО неактуальне місце проживання;

- виправити помилкові чи некоректні дані у заяві на отримання довідки ВПО;

- з'ясувати та усунути причину затримки виплат на житло.

Нині система лише впроваджується в українських регіонах та не завжди працює коректно. Очікується, що всі ці послуги можна буде здійснити онлайн без відвідування ЦНАПів .

Перевірки повертаються: як це буде

14 жовтня Кабінет міністрів вніс зміни до Порядку надання допомоги на проживання (так звані "переселенські виплати"). Зазначеними змінами передбачається проведення перевірок ВПО за фактичним місцем проживання.

Їх проводитимуть територіальні органи Національної соціальної служби .

Нацсоцслужба формуватиме списки, використовуючи інформацію з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб. Ці списки передаються її територіальним органам.

У ухвалі зазначено, що перевірки проводяться вибірково за рішенням керівника (заступника керівника) територіального органу Нацсоцслужби.

За результатами проведеної перевірки посадовцем територіального органу Нацсоцслужби складається відповідний акт.

Якщо ВПО відсутня за фактичним місцем проживання, про це робиться відповідний запис в акт і залишається повідомлення про необхідність протягом 10 днів з'явитися до органу соцзахисту, в якому особа перебуває на обліку як ВПО, та пройти ідентифікацію.

Зазначається, що посадова особа територіального органу Нацсоцслужби протягом одного робочого дня передає акт органу соціального захисту населення за місцезнаходженням на обліку переміщеної особи.

І якщо переселенець, якого не було вдома, не з‘являється протягом 10 днів в органі соцзахисту для проходження ідентифікації, орган соцзахисту приймає рішення про припинення надання допомоги на проживання з наступного місяця.

По суті ці перевірки не є чимось новим. Ще у 2016 році Кабінет міністрів ухвалив скандальну постанову № 365 "Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам", згідно з якою для призначення чи відновлення всіх соціальних виплат переселенці кожні півроку мають проходити обов'язкову перевірку представників Управлінь праці та соціального захисту населення.

Щоправда, тоді перевірка могла позбавити ВПО не лише "переселенських виплат", а й пенсій та інших соцвиплат.

Правозахисники кілька років домагалися скасування ухвали, але за фактом її дія припинилася лише з набранням чинності карантинних обмежень у зв'язку з пандемією COVID -19. Але й до того моменту уряд дещо пом'якшив ухвалу, дозволивши переселенцям з'являтися раз на 6 місяців у центрі соцзахисту або "Ощадбанку" і таким чином продовжувати виплати.

Крім того, було рішення Окружного адміністративного суду Києва від 11 червня 2019 року, відповідно до якого пункти порядку, якими визначається проведення перевірок за місцем фактичного проживання, були визнані протиправними та недійсними.

"Наразі додані положення про проведення перевірок повертають державу до проведення протиправних практик, оцінку яким уже дав Суд", - зазначають у громадській організації Донбас SOS .

Слід зазначити, що багато українців отримують переселенські виплати, продовжуючи проживати на окупованих територія .

Наприклад, пенсіонерка Марія Сергіївна проживає в Маріуполі та отримує "переселенські" та пенсію з квітня місяця. Дізнавшись про нову ухвалу Кабінету міністрів, вона зв'язалася з "ОстроВом" і висловила свої побоювання, що може залишитися без пенсії та виплат.

"Я практично живу тільки на українську пенсію та переселенські виплати, ми їх оформили ще у квітні, коли на якийсь час виїжджали з Маріуполя до Бердянська. Поки все приходило вчасно і в повному обсязі. Але як буде зараз? Начебто пенсій це не стосується, але це зараз. Та й додаткових 2000 гривень не хочеться втрачати. Мій син та онука теж оформили собі ці виплати, вони їм сильно допомагають, бо роботи зараз немає, а пенсію вони не отримують. Невже більше не буде жодної підтримки від України?", - запитує пенсіонерка.

Співрозмовник " Острова " в уряді стверджує, що на даний час не планується припинення соціальних виплат жителям окупованих територійАле "переселенські виплати" до них не належать, оскільки ці кошти спрямовані на допомогу з оренди житла на новому місці. Що ж до пенсій та інших соціальних зобов'язань, то вони поки що виконуються в повному обсязі.

"Але довго так тривати не буде. Дефіцит бюджету зростає, а міжнародної допомоги не вистачає. Тому, якісь обмеження все ж таки можливі, але не в найближчій перспективі", - каже він.

Крім того, зазначає співрозмовник, проблеми виникають із роботою банків на окупованих територіях. Якщо банк не зможе проводити там верифікацію, він може на свій розсуд тимчасово блокувати картку, доки людина не приїде на підконтрольну територію.

Перевірки є незаконними?

Українські правозахисники вважають, що нові перевірки внутрішньо переміщених осіб є незаконними.

Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його скасування діє заборона на здійснення контролю за проведенням соціальних виплат ВПО за місцем їх фактичного проживання/перебування, а також здійснення перевірок фактичного місця проживання/знаходження ВПО при призначенні (відновленні) соціальних виплат.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2022 р. № 928, карантинні обмеження на території України продовжено до 31 грудня 2022 року.

"Отже, нові норми про перевірку місця проживання ВПО, незважаючи на їх прийняття, не можуть бути застосовані у будь-якому випадку ", - йдеться у заяві Коаліції організацій, які займаються захистом прав постраждалих внаслідок збройної агресії проти України.

Вони також зазначають, що закон має вищу юридичну силу, ніж постанова Кабміну. Відповідно, зазначені положення про проведення перевірок є такими, що суперечать Закону.

Вони також звертають увагу на те, що затверджений механізм перевірок не передбачає процедури або можливості поновлення припинених виплат допомоги на проживання ВПО через непроходження ними фізичної ідентифікації за місцем проживання або у структурному підрозділі з питань соціального захисту населення.

У свою чергу, правозахисні організації вбачають необхідність у розробці комплексного підходу до здійснення виплат на проживання ВПО з відповідними та, головне, правомірними заходами щодо контролю адресності надання цієї допомоги.

Вони закликають Міністерство соціальної політики України:

- дати роз'яснення структурним підрозділам з питань соціального захисту населення про неприпустимість проведення перевірок місця проживання ВПО на час дії карантинних обмежень до 31 грудня 2022 року;

- ініціювати скасування дії змін до пункту 5 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332, внесених Постановою Кабінету Міністрів України від 14 жовтня 2022 р. № 1168.

Що робити

Якщо під час перевірки вас не було вдома і є відповідне повідомлення від соціальної служби, то протягом 10 днів потрібно з'явитися до органу соцзахисту населення.

Якщо переселенець не знав про проведення перевірки (не знайшов повідомлення, його пошкодили тощо) і він з'ясував, що виплату допомоги було припинено, варто звернутися до органів соціального захисту населення для відновлення виплат.

У разі відмови ВПО має право звернутися до суду за захистом своїх прав.

Правозахисники рекомендують переселенцям апелювати до того, що діють закони, які мають найвищу юридичну силу, це закон №530 та №540. Посилатися треба на те, що на період дії карантину до 31 грудня 2022 року та протягом 30 днів з дня його скасування забороняється здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/знаходження.

Проте, наголошують правозахисні організації, щоб уникнути припинення виплат, краще відвідати місцевий орган соцзахисту або ЦНАП і вказати там свою актуальну адресу нинішнього проживання – особливо якщо ви її змінили.

За додатковою консультацією внутрішньо переміщені особи можуть звертатися на гарячу лінію організації "Донбас SOS " 0800309110 (дзвінки безкоштовні), а також БФ "Право на захист " +380995075090.

Комментарии

0 # М.Н. 07.11.2022 10:48
А как они будут взыскивать помощь полученную ВПЛ вернувшихся домой 2-3 месяца назад например?

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.