Валерій Залужний: Ситуація на Донбасі стратегічно програна для російської армії

А також про про повторний наступ на РФ на Київ, реальну потребу в зброї та близьку наступальну операцію ЗСУ.

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний дав розгорнуте інтерв'ю британському виданню The Economist, яке вкрай важливо для розуміння того, що зараз відбувається на оперативно-стратегічному рівні війни проти РФ.

В ньому мова пішла про плани наступу РФ, цілями яких може стати й Київ, майбутню операцію Збройних Сил України та ресурси, які необхідні для перемоги.

Плани та ресурси РФ

Важливим аспектом будь-яких дій РФ є те, що для проведення повномасштабного вторгнення РФ активно готувалась 3,5-4 роки. Саме цей період в них пішов на акумуляцію ресурсів розрахованих на операцію довжиною до трьох місяців. Головним її елементом було взяття Києва і це був логічний крок, але виділені ресурси вичерпано, а "потенціал змарновано без досягнення практично жодного результату".

Саме тому зараз Кремль "зосередився на Донбасі, щоб зберегти ресурси, які залишилися. Станом на сьогодні ситуація на Донбасі непроста. Але стратегічно це безвихідна ситуація для російської армії".

"Але вони паралельно працюють над іншим завданням, роблять все можливе, щоб ми не перегрупувалися і не завдали удару. Ось чому ви бачите бої на лінії фронту протяжністю 1500 км. Десь більш інтенсивно, десь менш, але вони стримують наші війська, щоб не дати нам перегрупуватися", - розповів Валерій Залужний.

Така тактика РФ покликана вимотати Збройні Сили України, більше того, Головнокомандувач ЗСУ впевнений, що Кремль активно готує для війни нові ресурси. При цьому розуміючи, що якість цих ресурсів, включно з живою силою буде вкрай низькою та не зрівняється з тим, що було станом на початок 2022 року.

"Це буде паршиво, і бойовий потенціал буде дуже-дуже низьким, навіть якщо він [головнокомандувач збройних сил РФ Герасімов] залучить ще мільйон людей в армію, щоб кидати тіла, як це зробив Жуков, це не принесе все одно бажаний результат", - підкреслив Валерій Залужний.

Водночас часові межі активізації армії РФ на оперативно-стратегічному рівні окреслені на рівні січень-березень. І цей наступ рашистів може розпочатися "не на Донбасі, а у напрямку Києва, з Білорусі, не виключено й південного напрямку". При цьому чим пізніше РФ розпочне цей наступ, тим краще для України, бо це дає змогу акумулювати власні ресурси для відбиття цього наступу.

"Російська мобілізація спрацювала. Це неправда, що їхні проблеми настільки серйозні, що ці люди не будуть боєздатні. Вони будуть. Велить їм цар воювати, і вони будуть воювати. Я вивчав історію двох чеченських воєн - там було те саме. Можливо, вони не настільки добре оснащені, але вони все одно становлять для нас проблему. За нашими оцінками, у них є резерв 1,2-1,5 млн осіб... Росіяни готують близько 200 тисяч нових військових. Я не сумніваюся, що вони знову спробують вдертися до Києва", - зазначив Залужний.

Плани та ресурси України

В цій ситуації цілком логічно, що вже ЗСУ мають скувати ресурси ворога, а єдина можливість цього - наступальна операція. І Валерій Залужний промо повідомив, що її слід очікувати вже найближчим часом і вона буде здійснена попри те, що наявних для цього ресурсів недостатньо через брак допомоги від союзників.

"З такими ресурсами я не можу проводити нові великі операції, хоча ми зараз працюємо над нею. Вона вже "в дорозі", але ви її ще не бачите", - заявив Головнокомандувач ЗСУ.

Також він зазначив, що під необхідними ресурсами мається на увазі 300 танків, 600-700 БМП та 500 гаубиць і саме такі сили дозволять вийти на рубежі 23 лютого. При цьому він спеціально підкреслив, що просто не згадує винищувачі F-16.

Ця оцінка не є новиною в інформаційному полі. Озвучена кількість техніки - це фактичний комплект на приблизно 10 механізованих бригад, які вже фігурували у його оцінках реальних потреб України у зброї для активних та успішних наступальних дій.

"Але зробити це двома бригадами я не зможу. Я отримую те, що отримую, але це менше, ніж те, що нам потрібно. Ще не час звертатися до українських солдатів так, як це колись зробив Маннергейм до фінських солдатів. Ми можемо і повинні звільнити набагато більше української землі", - заявив Валерій Залужний.

Також він згадав один з цікавих напрямів для наступальної операції Збройних Сил України - Мелітополь.

"Для того, щоб дістатися до кордонів Криму, на сьогодні нам потрібно подолати відстань у 84 км до Мелітополя. Нам, до речі, цього достатньо, тому що Мелітополь дав би нам повний вогневий контроль над наземним коридором, тому що з нього ми вже можемо обстрілювати Кримський перешийок, тими ж HIMARS і так далі", - зазначив Головнокомандувач ЗСУ.

А ось чи є таке повідомлення дезінформацією ворога, з огляду на все, покаже найближчий час. 

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.