Через росіян сотні тисяч українців можуть залишитись без води

Окупанти підірвали у листопаді дамбу Каховського водосховища.

Російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, коли тікали з Херсона у середині листопада, через що вода витікає тисячами кубометрів та рівень води вже знизився майже на три метри. Це може призвести до катастрофи на Запорізькій атомній електростанції, а також можуть лишитися води до пів мільйона людей на Дніпропетровщині.

Про це повідомляє місцевий Telegram-канал "РІА-Мелітополь" з посиланням на супутникові знімки дамби ГЕС.

"Якщо рівень води продовжить падати, то ядерні реактори не зможуть отримувати воду для охолодження", - попередили у повідомленні.

Як йдеться у сюжеті ТСН, берег Каховського водосховища вже висушений. Там вода відійшла на 150 метрів. До обміління рівень води був на 2-3 метри вищій.

“Ситуація із рівнем води і нашими водозаборами майже критична, якщо вода упаде ще орієнтовно метр-півтора, то в наших селах питної води мабуть не буде”, - заявив заступник голови Червоногригорівської селищної ради Сергій Лалов.

Як зазначив голова РВА Нікопольського району Євген Євтушенко, окупанти підірвали у листопаді дамбу з шляховим полотном. Вони пошкодили три запірних шандори, через що вже три місяці відбувається неконтрольований злив води. Оцінити рівень пошкодження і полагодити їх наразі неможливо, тому що ворог постійно обстрілює дамбу.

kah2

Євтушенко зауважив, що більша частина Нікопольського району - майже 300 тисяч людей - можуть залишитись без водопостачання.

“Наразі у нас є проблема у двох громадах із забором води. Тривога щодо міста Марганець, тривога щодо міста Покров. Це великі території, які вже на критичній межі”, - уточнив він.

Жителі Червоногоригорівці також переживають, де далі брати питну воду, адже колодязів немає, а місцеві джерела знаходяться під обстрілами російської армії.

Водночас у Нікополі поки що вода є.

“У нас є два водозабори, працюємо зараз на ближньому, в ньому в нас ще десь біля 2,5 метрів є глибини, якщо буде падіння надалі води, то ми перейдемо на другий ввод, який діла знаходиться по водосховищу, тем в нас біля 7 метрів ще є глибини”, - заявив мер Нікополя Олександр Саюк.

На даний момент рівень води у Каховському водосховищі намагаються підтримувати за рахунок інших. У Нікопольському районі вже закупили потужні насоси для закачування питної води, але витік води можна зупинити лише ремонтом, що наразі поки що неможливо зробити.

За словами очевидця, який живе поряд з Каховським водосховищем, в обведеній зоні води вже немає, а в каналі, що знаходиться лівіше, вода поки що є.

kah3

Нагадаємо, окрім вбивства людей, мародерств та руйнування військових об'єктів та цивільної інфраструктури російсько-українська війна має ще один вимір: екоцид, тобто злочини, здійснювані росіянами проти довкілля. На них нині менше звертають, увагу, але українські екоорганізації фіксують наслідки екоциду, на який також мають звертати увагу поза Україною.

Джерело: "Апостроф"

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.