В Україні дорожчають ліки: що буде далі

З початком війни для багатьох українців ліки перетворились на предмет розкоші. Проте, не дивлячись на складнощі, програма Доступні ліки продовжує працювати.

Аналіз ситуації – від видання "Кореспондент".

Як змінились ціни на ліки

Згідно зі свіжою статистикою від Держстату, в Україні на 20,2% здорожчали товари та послуги з охорони здоров'я. Зокрема, фармацевтична продукція, медичні товари та обладнання подорожчали на 21,3%. Також зросли в ціні амбулаторні послуги (лікування, що проводиться вдома або під час відвідування хворими лікувального закладу). Їхня вартість за рік збільшилася на 18,9%.

За місяць (лютий до січня) розцінки змінилися не так значно. Так, загальне подорожчання склало лише 0,8%. Зокрема фармацевтична продукція, медичні товари та обладнання зросли у ціні на 0,4%, а амбулаторні послуги – на 1,6%.

За даними ЗМІ, наразі ціни на окремі позиції ліків різняться на 20 гривень за упакування, а на інші препарати в одному й тому ж місті ціна може відрізнятися на понад 150 грн за пакування.

Експерти пояснюють, що хтось ще може торгувати довоєнними запасами, тобто ліками, що вироблені до лютого 2022 року. Інші після закупівлі препаратів за новими розцінками виробника, були змушені підняти ціну на роздрібний продаж.

Щодо вартості медичних послуг, то найбільш відчутно це у кабінетах лікарів приватної практики. У клініках вартість консультацій зросла на 100-250 гривень навіть у невеликих містах.

За словами експертів, традиційно у здорожчанні ліків одну з головних ролей грає курс долара, який стрімко зріс з початку війни. Курс валюти впливає як на вартість імпортних ліків так і сировини для виготовлення вітчизняних препаратів. Також зросла вартість пального та логістики, зазначає в ефірі ТСН голова асоціації виробників ліків Петро Багрій. Він підкреслює, що зараз дуже збільшився час доставки препаратів до України, бо авіацією це робити неможливо.

"Скло подорожчало в усьому світі, субстанція подорожчала, упаковка подорожчала… Все привело до підняття цін на лікарські засоби", - додає експерт.

Також попит на ліки в України впав на третину.

"Бо 6,5 мільйона потенційних споживачів - переважно жінок та дітей, виїхали за кордон. А ще українці почали  купувати лише критично необхідні препарати", - каже в ефірі ТСН директор аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко.

Зазначимо, що ріст цін на ліки - тренд не лише в Україні. Наприклад, у сусідній Польщі стикнулись не лише з високою вартістю препаратів, а ще й дефіцитом в аптеках. Місцеві ЗМІ пишуть, 100 найпопулярніших препаратів у січні подорожчали в середньому на дев’ять відсотків. Але це - не межа. Наприклад, популярні сиропи для дітей або ліки від застуди коштуватимуть в Польщі на 20 відсотків дорожче.

Також ЗМІ пишуть, що жителів Польщі хвилює не лише ріст цін, а й нестача ліків. Кажуть, що на деякі ліки аптеки чекають ще з грудня минулого року, а до цього часу жодної упаковки ще не отримали.

Сьогодні Китай є основним виробником ліків і діючих речовин. Вже під час пандемії виявилося, наскільки нестабільними можуть бути поставки в такій ситуації. Крім того, агресія Росії проти України фактично зупинила транспорт медикаментів через Одесу.

Скорочений асортимент та вибір українського

На щастя, в Україні поки що немає великого дефіциту в аптеках, але асортимент значно скоротився. Голова Всеукраїнського об'єднання Фармрада Олена Пруднікова каже, що з постачанням окремих препаратів зараз є великі проблеми. Асортимент, порівняно з довоєнним, скоротився на 10-15%, цитує Пруднікову видання Новості Н.

За словами експерта, дефіцит препаратів пояснюється одразу кількома факторами, і перший - це, звісно, війна.

"Ще на початку війни склади кількох великих дистриб'юторів були знищені, товар зник, а вони не змогли розрахуватися з постачальниками. Крім того, оптовики давали аптекам препарати з відстрочкою платежу, а ті не змогли повернути гроші. Тобто по ринку пішла ланцюгова реакція. І деякі виробники просто перестали відпускати товар боржникам", - каже Пруднікова.

По-друге, дається взнаки зниження платоспроможного попиту в Україні.

"Багато українців поїхали до Європи, попит на медикаменти впав. Для іноземних виробників Україна стала менш привабливим ринком збуту, тому товар відпускають за залишковим принципом. Насамперед постачають на ключові для себе ринки", - пояснює Пруднікова.

Якщо підсумувати, то фактор ціни та доступності ліків дуже змінив вітчизняний фармацевтичний ринок. За минулий рік продажі змістились у бік препаратів, виготовлених в Україні. Як говорить статистика, якщо у листопаді 2021 року частка вітчизняних ліків у аптечному продажу становила 56,1%, то 2022 року зросла до 58.7%. Частка імпортних ліків відповідно впала з 43,9 до 41,3%.

За підрахунками Proxima Research, 8 із 10 компаній-виробників з найбільшим за обсягом продажом в упаковках – вітчизняні.

Але не дивлячись на цей позитив, в цілому з початку війни роздрібний продаж ліків в Україні з початку війни скоротився. За даними досліджень PharmXplorer, за підсумками вересня 2022 року продажі впали на 9% у грошовому вираженні, у жовтні спад прискорився до 19%. У грудні, на хвилі застудного сезону, продажі пішли нагору і навіть перевищили торішні показники на 6%. Але загалом рік ринок пішов у мінус на 6,2%.

За підсумками листопада минулого року продаж ліків у натуральному вираженні впав на 36,2% - до 98 млн упаковок, а в грошах - на 11% (до 11,7 млрд гривень). Частково це пояснюється об'єктивними факторами - населення в країні через потік біженців до Європи скоротилося, плюс частина ліків надходить як гуманітарна допомога.

Але все ж таки, як вважають експерти, головною причиною обвалу продажів стало подорожчання ліків. За даними Proxima Research, за січень-листопад 2022 ліки в українських аптеках зросли в ціні на 18%, а в листопаді - на 27,1%.

Проте у 2023 році експерти прогнозують зростання фармринку. Так, Proxima Research очікує збільшення обсягів продажу лікарських засобів у гривні: на 7% за песимістичним сценарієм та на 30% – за оптимістичним.

"Перспективи залежатимуть від багатьох факторів: характеру та інтенсивності бойових дій, повернення/неповернення людей з-за кордону, відсутності збоїв у поставках сировини і т. д. На ціни, своєю чергою, впливатимуть інфляційні процеси та валютний фактор, оскільки більшість сировини – іноземного походження",  – каже в коментарі Mindдиректор з корпоративних комунікацій компанії Дарниця Василь Губарець.

Як працює програма Доступні ліки

Не дивлячись на складнощі, влада намагається забезпечувати медикаментами отримувачів Доступних ліків. Програма працює і навіть розширює асортимент. Всього в оновленому реєстрі 462 лікарські засоби. З них 149 – повністю безоплатні, 313 – з доплатою.

Зокрема в програму додано два нові напрями: хронічне обструктивне захворювання легень та хвороба Паркінсона.

Нагадуємо, що дізнатися, які ж із препаратів за програмою Доступні ліки повністю безоплатні, а які потребують невеликої доплати, можна скориставшись актуальним реєстром лікарських засобів.

З’ясувати, в яких аптечних закладах доступні препарати за зазначеною програмою, можна кількома способами:

  1. 1. Зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Оператор допоможе вам знайти аптеку з доступними ліками. Усі дзвінки зі стаціонарних і мобільних телефонів безоплатні.
  2. 2. Самостійно знайти найближчу аптеку за допомогою Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів.
  3. 3. Дізнатися про аптеку, яка бере участь у програмі реімбурсації, візуально. Такі аптеки матимуть на дверях наліпку Тут є Доступні ліки, а ті, де можна отримати інсулін, додатково матимуть ще й наліпку +Інсулін.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.