Стало відомо, що буде з людиною за життя на Марсі

Гравітація відіграє величезну роль у здатності організму відновлювати кісткову тканину, функції кісток і клітин. Це призводить до значної втрати кісткової маси як мінімум.

Космічні подорожі шкідливо впливають на організм людини, а життя в умовах антигравітації, зокрема, на Марсі, тяжке для кісток. Від ізоляції до радіації та нищівного внутрішньочерепного тиску невагомість виявляється досить важкою, - пише Grunge.

Вчені стверджують, що навіть приземлитися на Марсі було б чимось подібним до подвигу, але насправді жити там було б майже неможливо. Проживання на Червоній планеті може викликати серцевий напад або принаймні серйозно збільшити ризик його виникнення. Каліфорнійський університет Сан-Франциско повідомляє, що тривале перебування у відкритому космосі справді може призвести до виснаження серцево-судинної системи. Це пов'язано з токсичною комбінацією радіації та відсутності гравітації, що ускладнює роботу системи кровообігу.

За словами доктора Марлен Гренон, моделювання низької гравітації передбачає, що життя в умовах мікрогравітації може навіть змінити те, як деякі гени експресуються в клітинах, особливо гени, які проводять електрику серця. Зміни у цих клітинах можуть призвести до вищого ризику серцевих аритмій.

Також відомо, що сила серця може змінитися за умов невагомості. Це пов’язано з тим, що серцю стає легше перекачувати кров після усунення гравітації. Тобто астронавти, які живуть на Марсі, не тільки більш схильні до переломів, але й втрачають щільність кісток із прискореною швидкістю, що призводить до передчасного старіння компонентів їхнього скелета.

У 2021 році нове дослідження показало, що вплив радіації в космосі також викликає помилки у реплікації ДНК, що є ще однією проблемою, через яку тіла астронавтів старіють раніше. Ці експерименти проводилися в лабораторіях з низькою гравітацією, але ми можемо припустити, що на Червоній планеті вплив радіації буде ще гіршим. За оцінками експертів, Марс має дозу радіації, яка у 17 разів вища, ніж на Землі.

На відміну від Землі, яка природно оснащена магнітосферою для захисту від радіаційних частинок, Марс не має природного бар'єру для надання такої допомоги. Життя в умовах невагомості може призвести до досить сильних опіків для тих, хто проживає на марсіанському ґрунті.

Крім того, повернення до гравітації може бути важким для тіла.

"Одна з найбільших проблем з моменту створення пілотованої космічної програми полягала в тому, що астронавти непритомніли, коли спускалися на Землю. Чим довше вони перебували в умовах невагомості в космосі, тим більше з'являвся ризик", - пояснив професор кафедри внутрішніх справ доктор медицини Бенджамін Левін.

Це відбувається тому, що раптове повернення гравітації призводить до падіння артеріального тиску, що викликає запаморочення, яке іноді поєднується зі стрибком частоти серцевих скорочень.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.