«Семенівка. 5 травня»

Національна гвардія України випустила фільм про бої під Слов'янськом.

5 травня 2014 року гвардійські спецназівці увічнили себе і Національну гвардію бойовою славою під час запеклих боїв біля населеного пункту Семенівка.

Блискуча операція українських військових не тільки зберегла життя мирних людей, але й вибила ворога з позицій.

Тоді проти бойовиків під проводом російського терориста Гіркіна, які чи не вперше від початку проведення Антитерористичної операції застосували важке озброєння, виступили бійці спецпідрозділу "Омега", калинівського полку оперативного призначення, Західного та Південного територіальних управлінь, роти спецпризначення столичної бригади охорони дипломатичних представництв. Українські військовики під командуванням генерала Нацгвардії з позивним "Карпати" (нинішній командувач НГУ генерал-полковник Юрій Аллеров) здобули блискучу перемогу над ворогом, виявивши бойову виучку і відвагу.

Генерал-полковник Аллеров, який керував ходом операції в цілому, зазначив: "Цей бій був не першим бойовим зіткненням на Донбасі. Але вперше сили противника вступили в організований і відкритий вогневий бій з нашими військами."

29 квітня спецназівці знищили перший блокпост терористів. Ще ряд блокпостів було ліквідовано 2 травня. На місці ворожих позицій українські військовики встановили свої. Спротив сепаратистів був неорганізованим, багато бойовиків просто розбігалися. Проте опорні пункти в містах противник утримував надійно, крім того, почали працювати ворожі диверсійно-розвідувальні групи.

4 травня терористи здійснили провокацію, яка забрала життя двох українських військовослужбовців, ще трьох було поранено: під час переговорів підрозділу десантників з місцевими жителями один із терористів кинув у військових гранату з-за спини мирних громадян. Так бойовики хотіли спровокувати наших солдатів до відкриття вогню у бік мирного населення. Звичайно ж, в неозброєних людей ніхто не стріляв.

Вранці 5 травня два розрахунки по 10 військовослужбовців калинівського оперативного полку з бійцями спецпідрозділу СБУ "Альфа" та десантниками Збройних сил на БТРах рушили в напрямку Слов’янська. Та в районі залізничного мосту біля Семенівки українські військові потрапили в засідку.

На допомогу побратимам висунулася тактична група, що складалася з гвардійців загону спецпризначення Західного та Південного територіальних управлінь, "омегівців" та спецназівців київської посольської бригади.

Бій із сепаратистами тривав кілька годин. Зайнявши позиції у житлових будинках, ворог вів шквальний вогонь по українських військових. Та завдяки вмілим діям спецназівців бойовики зазнали значних втрат – більше 40 загиблих і 200 поранених, та відступили до промзони Слов’янська. При цьому українські військові зберегли життя десятків мирних людей, які перебували в населеному пункті. Загальна ж чисельність українських сил складала до 90 військовослужбовців.

Не обійшлося для захисників українського суверенітету і без втрат. У бою загинуло троє військовослужбовців, восьмеро було поранено. Нацгвардія шанує та пам’ятає подвиг військовослужбовця калинівського полку оперативного призначення прапорщика Віктора Долінського. Він був посмертно нагороджений Президентом України орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

5 травня, до річниці цього збройного зіткнення українських військових (НГУ, ЗСУ та СБУ) та бойовиків оприлюднений 26-хвилинний фільм «Семенівка. 5 травня» на You-Tube каналі Національної гвардії України.

Джерело: "6262"

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.