Виродки-лобісти, здохніть в муках! Разом з тупорилими кнопкодавами...

Минулого тижня парламент ухвалив у цілому зміни до Житлового кодексу, якими заборонив використання житлових приміщень “для виробничих потреб”. Задумка лобістів цього маразму примітивна, як господарське мило — підвищити попит на офісні приміщення “власної побудови”.

Цей законопроект був підготовлений загальновідомими “житловими” мафіозі, які з цієї нагоди злилися в міжпартійному екстазі. Йдеться про депутатів Владислава Забарського (ПР), литвинівця Олега Зарубінського та бютівця Юрія Сербіна.

Спершу законопроект «Про внесення змін до ст. 6 Житлового кодексу (щодо визначення житлової і загальної площі об’єктів житлової нерухомості), носив суто технічний характер. Зокрема, законодавчо закріплював за деякими приміщеннями (ванна кімната, лоджії, балкони, кухня, комори і коридори) статус нежитлових.

На сьогодні цей статус, а також порядок розрахунку житлової площі квартири закріплений внутрішніми інструкціями БТІ. При бажанні забудовника, він може бути оскаржений з метою здерти з наївних інвесторів вартість кв.м. балкона не за коефіцієнтом 0,3, а по повній програмі. Однак після “доопрацювання” законопроекту профільним комітетом ВР з будівництва його сутність повністю змінилася. Щоб досягти цього, депутати здійснили кілька маніпуляцій з формулюваннями.

Діючі наразі норми Житлового кодексу забороняють надавати в житлових будинках приміщення для промислових потреб. Оновлена ж версія кодексу встановлює заборону на надання квартир для виробничих потреб. Тобто, теоретично нова редакція ЖК оголошує поза законом будь-яке використання квартир, крім як “просто_жити”.

Хто матиме право ініціювати виселення “фірм” з квазі-офісів, розташованих в звичайних квартирах житлових будинків — зрозуміло, в оновленому Кодексі не прописано. Покарати за розміщення промислових об’єктів у квартирі може санепідемстанція. Не виключено, що ця ненажерна контора спробує “за аналогією” контролювати і дотримання заборони на експлуатацію житлових приміщень для виробничих потреб. Фіксувати “правопорушення”, пов’язані з неналежним використанням житлових приміщень, зможуть, наприклад, також дільничні міліціонери — на вимогу капосників-сусідів.

Таким чином, за бажання, а також у випадку ухвалення відповідних підзаконних нормативних актів, орендарям квартир під офіси створюватимуться нестерпні умови перебування та ведення бізнесу. Нестерпні настільки, що їм простіше буде з’їхати — і “віддатися” власникам офісних центрів.

Автори змін до ЖК — по самі вуха в будівельному бізнесі. Зокрема, Юрій Сербін є керівником компанії «Екобуд». А «регіонал» Ігор Лисов, з подачі якого була введена поправка про заборону розміщувати офіси в квартирах, - власник фірми «Ліко-Холдинг».

Є невелика надія, що Президент зазначені зміни до Житлового кодексу не підпише. Тому що нововведення суперечать, перш за все, нормам Цивільного кодексу України. Згідно з ними, власник майна може розпоряджатися ним на свій розсуд. Господарський кодекс також передбачає можливість використовувати свою нерухомість в комерційних цілях. Не кажучи вже про те, що безліч дрібних приватних підприємців одночасно і живуть в своїх квартирах, і використовують їх як офіси.

А найсмішнішим є те, що офісні та торгові приміщення, запроектовані “ізначально” в новобудовах, чітко підпадають під дефініцію “приміщення в житлових будинках”, на які поширюється заборона. Крім того, незрозуміло, куди повинні подітися орендодавці, квартири яких вже офіційно!!! (за величезні хабарі, між іншим) переобладнані під офіси чи склади.

Зрозуміло, що суди будуть переповнені справами людей, які цілком слушно доводитимуть, що лише вони самі мають право вирішувати, що саме їм робити зі своєю власністю. І що лише їхні сусіди-співвласники багатоквартирних будинків мають право обмежувати їхню діяльність, якщо доведуть, що ця їм діяльність заважає. Зате хапуги-контролери “всєх мастей” радо ломануться на свіженьку шкварочку...

Коротше, “здохніть в муках” - це ще доволі поблажливе побажання за вищеописані нововведення.

Татьяна Монтян.

Прочитано ЗДЕСЬ.

Комментарии

0 # Z4 12.10.2011 13:19
ДедНаум - да! всє на завод, за станок, ковать бабки.. для скударей-близнюков.. нечо там самостоятельность проявлять, САМОМУ себе на жизнь зарабатывать
-1 # Дед Наум 12.10.2011 10:16
В принципе логично.
Надоело постоянное строительство магазинов даже уже в пятиэтажках.
В квартирах - жить, а не строить бизнесь в ущерб интересам жильцов дома.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.