Китайська ракета вибухнула на орбіті

Уламки космічної ракети тепер загрожують супутникам Starlink та МКС.

Китайська легка ракета-носій Чанчжен-6А вибухнула в космосі і розпалася, приблизно, на 50 частин. Це сталося через день після її запуску на висоті, приблизно, 500 км, тобто, трохи вище від орбіти МКС, де містяться деякі супутники Starlink, - пише Forbes.

Чанчжен-6А вивела в космос новий супутник КНР, призначений для спостережень за Землею під назвою Юньхай-3. Але в космосі щось сталося і внаслідок цієї події ракета вибухнула та розвалилася на частини.

Американські військові стверджують, що внаслідок катастрофи утворилося не менше ніж 50 уламків різних розмірів, які стали додатковим космічним сміттям на низькій навколоземній орбіті Землі.

"Спостереження за польотом ракети протягом кількох годин вказують на те, що міг статися витік палива. Другий ступінь ракети розвалився на десятки уламків, які швидко оберталися і залишали чіткі яскраві сліди в небі", - зазначили експерти.

Астроном вважає, що ці уламки китайської ракети все ж таки повернуться в атмосферу Землі, хоча на це і піде кілька років. І найімовірніше, залишки ракети згорять в атмосфері. Але є ще одна проблема: уламки літатимуть, приблизно, на тій самій орбіті, де розміщена і МКС, що може загрожувати безпеці орбітальної станції.

Хоча поки що невідомо точно, що трапилося з китайською ракетою-носієм у космосі. Можливо, вона зіткнулася там з іншим об'єктом.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.