Безробітні будуть залучені до «Армії відновлення»

Платитимуть їм "мінімалку".

Уряд активізує механізм залучення безробітних до "Армії відновлення" країни через їх участь у суспільно корисних роботах.

Про це повідомляє Мінекономіки.

Впровадження цього механізму в регіонах обговорювали під час наради першого віце-прем’єр-міністра - міністра економіки Юлії Свириденко з головами обласних та Київської міської військових адміністрації, зазначили в міністерстві.

"Через війну в країні очікується досить високий рівень безробіття - близько 30% за підсумками року, і це є серйозним викликом для держави. Тому уряд розробив і запропонував механізм, за яким тимчасово безробітних можна залучати до виконання суспільно корисних робіт, в яких є потреба в регіонах.

На сьогодні ми маємо дві армії - одна захищає країну на фронті, інша працює. Люди, які з різних причин залишились без роботи, зможуть долучитись до "Армії відновлення" країни, а держава оплатить їхню роботу на рівні мінімальної зарплати, яка з жовтня складає 6700 грн", - розповіла Свириденко.

Зазначається, що безробітні зможуть бути залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер, робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру.

Це можуть бути як роботи, спрямовані на задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань та сил цивільного захисту, так і на забезпечення загальних потреб функціонування економіки та життєдіяльності населення.

Зокрема, це може бути:

  • облаштування та укріплення блок-постів, вирубка дерев для формування окопів;
  • заготівля дров для військових та населення;
  • розбір завалів та відновлення житлових будинків, інших приміщень, пошкоджених у результаті бойових дій;
  • укріплення дамб;
  • розчищення автомобільних доріг від завалів;
  • розвантаження гуманітарної допомоги;
  • облаштування підвальних приміщень у багатоповерхових будинках, школах під укриття;
  • ремонтно-відновлювальні роботи у приміщеннях соціальної сфери;
  • надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю, людям літнього віку.

"Організатором робіт має бути військове командування спільно з ОВА самостійно або з залученням органів виконавчої влади. До робіт залучатимуться всі працездатні особи, зокрема, зареєстровані безробітні та внутрішньо переміщені особи, які не мають обмежень за станом здоров’я", - пояснили в Мінекономіки.

vosstanov2

При цьому безробітні отримуватимуть оплату за роботу в розмірі не нижче мінімальної зарплати (6700 грн), що в більшості випадків є вищим, ніж допомога з безробіття.

З учасниками таких робіт укладатимуться строкові трудові договори відповідно до КЗпПУ, додали в міністерстві.

На сьогодні суспільно корисні роботи вже запроваджені в Сумській та Чернігівській областях.

"Так, в Сумській області такі роботи запроваджені у 18 територіальних громадах з 26, де не ведуться активні бойові дії, на них працевлаштовано майже 400 безробітних. В Чернігівській області до виконання таких робіт залучено 78 безробітних", - резюмували в Мінекономіки.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.