У спецтаборах росіян - тисячі українських дітей

У примусовій депортації українських дітей бере участь вище військово-політичне керівництво РФ.

Ця інформація була оприлюднена у звіті Лабораторії гуманітарних досліджень Єльського університету в рамках програми Conflict Observatory, яка діє за підтримки Держдепартаменту США і документує докази для розслідування злочинів РФ у війні проти України, - пише видання "Кореспондент".

Згідно з цим звітом, понад 6 тис. українських дітей віком від чотирьох місяців до 17 років утримують в Росії переважно у таборах та інших установах, які почали функціонувати після 24 лютого 2022 року. Мережа таких закладів охоплює не менше 43 об'єктів, 41 з яких раніше використовувався як літні табори в окупованому Росією українському Криму та в самій Росії.

Відомо, що 12 цих закладів зосереджено навколо Чорного моря, 7 - в окупованому Криму, ще 10 - навколо Москви, Казані та Єкатеринбургу. Одинадцять таборів розташовані більш ніж за 500 миль або понад 800 км від кордону України з Росією, два табори - в Сибіру, ще один на Далекому Сході. Найдальше від України знаходиться табір в Магаданській обл. на Далекому Сході Росії, біля Тихого океану, приблизно за 3900 миль або майже 6300 км від кордону України з РФ. Той табір у Магадані приблизно втричі ближчий до США, ніж до України.

"Основною метою таборів, схоже, є політичне перевиховання: щонайменше 32 (78%) табори, виявлені Єльським комітетом з прав людини, займаються систематичним перевихованням, яке знайомить українських дітей з орієнтованими на Росію культурними, патріотичними і військовими питаннями. Численні табори, схвалені РФ, рекламують як "програми інтеграції"з очевидною метою інтеграції дітей з України до рівня бачення російською владою національної культури, історії та суспільства", - сказано у звіті.

Діти як мінімум двох таких таборів, ймовірно, є сиротами, і їх через певний час віддали у прийомні сім’ї. А 20 із цих дітей було всиновлено у Московській обл. та зараховано до місцевих шкіл.

Згода, отримана від батьків, що мешкають на окупованих територіях України, на відвідування табору їхньою дитиною, включала підписання довіреності, але терміни перебування дітей у Росії і повернення їх додому - порушуються. Деякі батьки нібито взагалі відмовлялися відпускати своїх дітей до таборів, але організатори ці відмови  ігнорували і все одно забирали дітей нібито на відпочинок.

"Факти в цьому звіті свідчать про порушення четвертої Женевської конвенції", - зазначив у коментарях ЗМІ один із його авторів Натаніель Реймонд.

Дослідники впевнені, що ця "операція"централізовано координується федеральним урядом Росії. А прізвища близько 12 посадових осіб, причетних до організації цієї "програми відпочинку українських дітей", досі не внесені до списку санкцій США та  міжнародних організацій.

За даними представників української влади, окупанти викрали і депортували до Росії значно більше дітей, ніж вказано у звіті програми Conflict Observatory - близько 16 тисяч. А в Генпрокуратурі України заявили, що оцінюють насильне вивезення дітей з України як один із приводів для ініціювання проти Росії міжнародного процесу з обвинуваченням у геноциді.

Стукаємо в усі двері

Українська влада обіцяє, що буде зроблено все можливе, щоб кожна дитина, вивезена до Росії, повернулася додому.

"В Україну вже вдалося повернути 128 дітей. Більш як 50 з них разом із батьками чи вихователями наразі перебувають на території країн ЄС. Ви запитаєте, чому така маленька цифра у порівнянні з кількістю тих, хто перебуває в депортації? Але для нас це не цифра - це 128 дитячих життів. Повернення їх на Батьківщину - робота великої кількості людей, які місяцями працюють, щоб забрати хоча б одну дитинку. Це багато безпекових ризиків, у тому числі й для тих, хто допомагає в цьому. Про те, хто ці люди, і як усе відбувається, я зараз говорити не можу, бо це не просто нашкодить процесу повернення дітей, а й може коштувати комусь життя. Після перемоги України обов’язково про все це поговоримо", - сказала начальник Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу генпрокурора України Юлія Усенко. 

Вона наголосила, що задля повернення маленьких українців додому потрібні об’єднані зусилля міжнародної спільноти та реальні кроки. Україна робить усе можливе, але, на жаль, цього не завжди буває достатньо. Звичні інструменти дипломатії, вимоги міжнародного гуманітарного права на агресора не діють, тому єдиного механізму не існує, а типові правила не працюють. І українська сторона постійно шукає нові варіанти визволення неповнолітніх громадян з російського полону й готова до співпраці з усіма, хто підтримує ці ініціативи.

Цю тему піднімала під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі і дружина президента Олена Зеленська. Вона зазначила, що росіяни поводиться з нашими дітьми, як терористи.

"Це одна  з найскладніших трагедій і проблем, із якою ми зараз зіштовхуємося під час страшної війни, тому що зовсім немає жодного діалогу на цю тему з росіянами", - сказала вона під час пресконференції. І додала, що на всі запити, які Україна надсилає з усіх можливих джерел, росіяни не відповідають. Тим часом українська сторона стукає в усі двері задля повернення викрадених загарбниками дітей.

"Чесно кажучи, я навіть зараз не можу бути впевнена, що і в ООН є достатньо впливу на державу-агресора. Вони використовують наших дітей, як терористи. Ми це сприймаємо як кіднепінг. Це дійсно страшно, коли ти не знаєш, де ці діти, хто несе за них відповідальність. Ми чуємо тільки розповіді про те, що їх "всиновлюють", але не за українським законодавством, без спеціальних процедур", - зазначила перша леді.

Євросоюз засудив депортацію та незаконні примусові переміщення українських громадян, у тому числі дітей, до Росії та на тимчасово окуповані РФ території України.

"Росія має припинити ці незаконні дії, а всім українцям, особливо дітям, повинна бути негайно надана можливість безпечного повернення", - сказано у заяві ЄС, виголошеній на початку лютого під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

***

У Росії нібито зростає кількість охочих "усиновити" українських дітей з тимчасово окупованих територій України. Про це сказав диктатор російського режиму Володимир Путін під час зустрічі з дитячим омбудсменом Марією Львовою-Бєловою, повідомляє сайт Кремля в четвер, 16 лютого.

"Я подивився документи: на 12% збільшилася кількість звернень громадян. Значне зростання. Зростає і кількість звернень наших громадян із приводу усиновлення дітей з "Донецької", "Луганської республік", з Херсонської, Запорізької областей", – сказав Путін.

При цьому він лицемірно побідкався про "трагедію, що відбувається на Донбасі" і про те, що "за час цієї неприкритої агресії на Донбасі проти наших людей, звичайно, страждали діти".

Зі свого боку Марія Львова-Бєлова похвалилася, що й сама "всиновила" 15-річного підлітка з тимчасово окупованого російськими військами Маріуполя.

Раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що вище військово-політичне керівництво РФ бере участь у примусовій депортації українських дітей.

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.