Верховна Рада схвалила порядок компенсації за зруйноване під час війни житло

Компенсації надаватимуть виключно за майно (пошкоджене/зруйноване) з 24 лютого 2022 року.

Верховна рада України у четвер, 23 лютого, ухвалила закон про створення держреєстру пошкодженого та зруйнованого війною майна та порядку компенсації за нього від держави. Про це повідомив у Telegram нардеп Ярослав Желєзняк.

Закон передбачає, що джерелами фінансування компенсації за пошкоджене та знищене майно будуть:

  • Кошти державного та місцевих бюджетів;
  • Кошти міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів;
  • Міжнародна технічна та/або зворотна або безповоротна фінансова допомога;
  • Репарації або інші стягнення з РФ;
  • Інші джерела, які не заборонені законодавством України, у тому числі місцеві фонди, створені з метою надання компенсації та відновлення пошкоджених/знищених (зруйнованих) об'єктів нерухомого майна.

Згідно із законом, компенсації надаватимуться виключно за майно (ушкоджене/зруйноване) з 24 лютого 2022 року.

Закон діє протягом трьох років після припинення або скасування воєнного стану на території, де такий об'єкт розташований (був). Він не поширюватиметься на об'єкти, на дату введення воєнного стану були на тимчасово окупованій території.

Компенсація надаватиметься виключно за пошкоджену або знищену житлову нерухомість: квартири, інші житлові приміщення (наприклад, кімнати у гуртожитках), будинки садибного типу, садові та дачні будинки, об'єкти будівництва, в яких збудовано опорні та зовнішні конструкції.

Право на компенсацію мають громадяни України, які є власниками житла.

Водночас за пошкоджене майно отримати грошову компенсацію буде неможливо. Для таких випадків пропонують виключно відновлення через будівельні роботи та/або надання будівельних матеріалів для них.

Власники знищених квартир та інших житлових приміщень отримають житловий сертифікат - документ, що підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення (зокрема, зведеного в майбутньому) в обсязі певної грошової суми.

Крім того, у власників приватних будинків буде вибір – отримати житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку або грошову компенсацію, яку перераховуватимуть на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва.

Використовувати сертифікат можна протягом п'яти років від дня видачі, а відчужувати протягом п'яти років, крім успадкування, заборонено.

Зазначається, що якщо вартість житла буде нижчою за суму, зазначену в сертифікаті, недоотриману частину компенсації платитимуть одержувачу тільки за рахунок коштів, отриманих від РФ для відшкодування збитків.

Подати заяву про компенсацію за знищене житлове майно можна під час дії воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення. До заяви необхідно буде додати копію документа, що підтверджує право власності або придбання нерухомості і за наявності матеріалів фото- та відеофіксації до або після знищення.

ПО ТЕМІ:  Як правильно зафіксувати руйнування житла, щоб подати заявку на компенсацію

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.