Західні ЗМІ заявили про початок контрнаступу України

До складу українських військ входять спеціалізовані штурмові підрозділи, озброєні західним озброєнням і навчені тактиці НАТО.

Україна в четвер, 8 червня, нібито розпочала контрнаступ проти Росії. Про це повідомляють ABC News та The Washington Post з посиланням на джерела.

Зазначається, що двоє українських чиновників, включаючи джерело, близьке до президента Володимира Зеленського, підтвердили, що зараз триває активна фаза українського контрнаступу.

А західні чиновники раніше заявляли, що добре підготовлені українські війська збиралися в стратегічних точках поблизу лінії фронту протягом останніх днів.

Як пишуть західні ЗМІ, за словами чотирьох представників Збройних сил України, які говорили на умовах анонімності, українські бійці посилили атаки на лінії фронту на південному сході країни. До складу українських військ входять спеціалізовані штурмові підрозділи, озброєні західним озброєнням і навчені тактиці НАТО.

"Атаки на південному сході країни означають значне просування вглиб окупованої Росією території", - пишуть видання.

Зазначається, що російські так звані "воєнкори" заявляють про запеклі бої в Запорізькій області. Українські захисники можуть мати на меті розірвати так званий сухопутний міст між материковою Росією і окупованим Кримським півостровом, відрізавши найважливіші російські лінії постачання.

Західні ЗМІ не виключають, що ЗСУ також можуть спробувати звільнити Мелітополь та Енергодар, де розташована Запорізька атомна електростанція, - пише "Кореспондент".

***

Українські війська зустріли більший, ніж очікувалося, опір з боку російських військ під час спроби прориву лінії оборони Росії в районі Бахмута в останні дні, але досягли перших успіхів.

Про це, як пише "Європейська правда", телеканалу CNN повідомили два американські високопосадовці.

За даними американської сторони, українським військам вдалося витіснити частину російських сил на сході в районі Бахмута. Однак росіяни, озброєні протитанковими ракетами, гранатометами і мінометами, чинять "жорсткий опір".

Російські сили вкопалися в оборонні лінії, які в деяких місцях мають глибину в кілька шарів і всіяні мінними полями, що, за словами співрозмовників CNN, "завдало значної шкоди українській бронетехніці".

Один з американських посадовців назвав втрати "значними", уточнивши, що йдеться про зокрема бронетранспортери MRAP, які США надали Україні.

Водночас співрозмовники CNN кажуть, що останні втрати українських сил не вплинуть на більш масштабний запланований український контрнаступ.

"Американські й західні посадовців давно очікували, що контрнаступ займе багато часу і поставить український персонал і техніку, зокрема й системи, що постачаються Заходом, під великий ризик", – вказує телеканал.

***

Зі зрозумілих причин, Міноборони України події, що відбуваються, коментує досить стримано.

"На півдні та сході України тривають активні бойові дії на низці напрямків. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр у Telegram в четвер, 8 червня.

"Тривають бої за Велику Новосілку на Новопалівському напрямку. На Запорізькому напрямку в районі Оріхова ворог в активній обороні", – написала вона.

За її даними, на сході на Бахмутському напрямку ведуться активні дії українських військ.

"Подекуди ворог намагається перейти в наступ, але безуспішно", – зазначила Маляр.

Вона додала, що на Куп'янському, Шахтарському напрямках ворог завдає авіаційних ударів, здійснює обстріли. На Авдіївському та Лиманському напрямках противник робить спроби наступати, але безуспішно.

На Мар'їнському напрямку також тривають бої. ЗСУ відбили численні атаки противника в районі міста Мар'їнка, завдавши йому значних втрат.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський у своєму Телеграм-канлі підтвердив: "Сили оборони мають успіхи і продовжують рух. Оборонна операція триває, ворог намагається зупинити наші сили, але отримує по зубах".

Недостаточно прав для комментирования. Выполните вход на сайт

Please publish modules in offcanvas position.